måndag 12 oktober 2015

Granola med pecan valnöt, aprikos och mouscavadosocker

Idag vaknade jag tidigt som satan för att jag var vrålhungrig. FRUKOST ÄR LIVET. Vet ni vad jag längtar efter? MUSLI. Alltså inte såndär tråkig köpemusli med tre russin per liter havregryn. HÄSTKÄK. Men riktig hemmagjord lyxmusli. Som den min kursare Emma bjöd på till brunch för några helger sedan t ex. 
Emma hade bland annat gjort sin egen granola. Det bör ni verkligen testa hörni. Att göra sin egen granola är så mycket godare än köpemusli. En annan värld faktiskt. Dessutom går den att variera i all oändlighet bara att genom att byta ut sorten på nötter, frön och socker. 
Detta recept är min favorit. Pecan, valnöt, aprikos och muscavadosocker. Varva med yoghurt och färsk frukt. NJUT. 

Granola med pecan valnöt, aprikos och mouscavadosocker
10 dl havregryn (du kan också blanda med rågflingor eller ta någon grynblandning)

1 dl pumpafrön

1 dl solroskärnor

2 dl grovhackade pecan och valnötter. ELLER dina favoritsorter helt enkelt

2 dl vatten

2 tsk kanel

2 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker

1 dl mörkt muscovadosocker
1 dl mörk sirap

1 dl solrosolja

1 msk honung

150-200 g torkad aprikos


Blanda gryn, frön och nötter i en stor bunke. Ta fram en kastrull och häll i vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung. Värm blandningen varsamt under omrörning några minuter, men låt den inte koka upp, alltihop ska bara smältas samman.
 Häll blandningen över allt det torra i bunken. Blanda ihop ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper.
 Rosta i ugnen, 175 grader, cirka 30 minuter, rör om minst tre gånger under tiden. Det bränns lätt. HÅLL UTKIK. Granolan är klar när den är lätt guldbrun. Vänta lite längre om du vill ha riktigt knaprig granola.
Ta ut plåtarna och låt svalna lite grand. Häll på torkad frukt, rör om och förvara torrt.  
Vi bakade våra scones på grädde istället för mjölk för lite extra lyx. Så himla NAJS: Varje gång jag äter scones undrar jag alltid varför jag inte gör det oftare. Så gott, så enkelt och så lätt att variera. Smaksätt med t ex bär, rivna grönsaker eller kryddor som kardemumma, kanel eller saffran. VAD TUSAN DU GILLAR. Basically. Servera förslagsvis med presidents chevrette med valnötter (VANSINNIGT GOD) och marmelader inhandlade på någon av alla skördemarknader. KAFFE. Viktigt. 

PUSSGURKA

1 kommentar:

  1. Vissa av dina bilder visas inte. T ex alla i detta inlägg :( Det blir bara en stor vit ruta, med ett litet blått frågetecken i. Du vet inte vad det kan bero på? Andra bilder syns! Du har så härliga och fina bilder o massa mumsiga recept, är himla tråkigt att inte kunna se det du trollar fram!

    SvaraRadera